Over Ascender

Ons verhaal

Ascender is al 25 jaar lang dé psychologische dienstverlener op het gebied van Arbeid & Gezondheid. Onze passie is mensen te empoweren optimaal te functioneren op het werk, ook als dat even niet lukt. Wij werken oplossingsgericht met ca. 30 ervaren A&G- en GZ-psychologen en werken vanuit de principes van de positieve psychologie. Zo begeleiden we jaarlijks duizenden individuen terug naar werk of naar een vitaler functioneren op het werk. Onze opdrachtgevers zijn zeer uiteenlopend. Zo rekenen we vele grote en kleinere bedrijven, ziekenhuizen, zorginstellingen en arbeidsongeschiktheidsverzekeraars tot onze opdrachtgevers.

Historie
Ascender komt voort uit een jarenlange samenwerking tussen kleinere psychologische adviesbureaus. Een van de oprichters Prof. Dr. Erik van de Loo had reeds lang geleden de visie dat werknemers en organisaties er baat bij zouden hebben psychologisch support te kunnen krijgen op momenten van verandering, zowel prive- als in het werkend leven. Hij wist grote organisaties ervan te overtuigen een in-company bedrijfspsycholoog aan te trekken, bijvoorbeeld in tijden van reorganisatie. Dick Freriks (psychotherapeut, klinisch psycholoog) zag dat vooral inkomensverzekeraars worstelden met het 'ongrijpbare' psychisch verzuim bij ondernemers en zakelijke en medische professionals. Daarnaast vroegen steeds meer bedrijven hem om advies over het duurzaam inzetbaar houden van werknemers. Van het begeleiden van werknemers in de spreekkamer verplaatsten de activiteiten zich naar de interactie tussen werknemer en werkcontext. 

Groei van de organisatie vraagt om verdere ontwikkeling in strakke procedures, concrete producten en richtlijnen. Sinds 2009 is Moniek Vossenaar aan boord om dit professionalisatie proces verder vorm te geven.

Overtuiging
Wanneer werk voldoende aansluit op wat iemand belangrijk en waardevol vindt, past bij persoonlijke omstandigheden en wordt uitgevoerd in een gezonde werkomgeving, bevordert dit de lichamelijke en geestelijke gezondheid en in algemene zin de kwaliteit van werken en leven. Maatschappelijk gezien is een gezonde beroepsbevolking een belangrijke voorwaarde voor economische groei en ontwikkeling.
 Dit idee leeft niet alleen in Nederland maar wereldwijd.

Context werkomgeving
In alle trajecten van Ascender gaat het om het begeleiden van het individu, de medewerker of het team in de context van de werkomgeving. In de werkwijze van Ascender is het functioneren in de werkomgeving altijd een belangrijk terugkerend thema. Indien wenselijk worden relevante stakeholders uit de werkomgeving betrokken.

Samenwerking Tranzo
De behoefte ontstond om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek. In 2015 heeft Ascender, samen met Dow Benelux en de NSPOH, de leerstoel psychische gezondheid en duurzame inzetbaarheid in arbeid opgericht. Deze leerstoel is gevestigd bij Tranzo, het wetenschappelijk centrum op het gebied van zorg en welzijn van de Universiteit Tilburg en wordt ingevuld door Dr. E. P. M. Brouwers (hiervoor door Prof. Dr. J.J.L. (Jac) van der Klink). Professor Van der Klink blijft betrokken bij Ascender en geeft desgewenst haar klanten advies op het gebied van duurzame inzetbaarheid in arbeid. Het door Van der Klink ontwikkelde model voor duurzame inzetbaarheid in arbeid 'Werk als Waarde' dient als inspiratie voor de verdere ontwikkeling van de dienstverlening van Ascender.

Werk als Waarde© model voor Duurzame Inzetbaarheid
Ascender heeft het Werk als Waardemodel geintegreerd in al haar interventies. Daarmee richten wij ons niet alleen op het huidig maar ook op toekomstig functioneren. Nieuwsgierig naar de visie van Jac van der Klink en het Werk als Waarde model? Neem contact op met het secretariaat van Ascender: info@Ascender.nl. Voor meer informatie over het model: www.werkalswaarde.nl.

Gezonde mensen, gezonde organisatie
Naast het werk op individueel niveau, is Ascender een partner op organisatie-niveau. Periodiek worden opdrachtgevers geanonimiseerd geinformeerd over de trends die de lopende trajecten laten zien (demografie, type problematiek). Dat wil zeggen dat wij alert zijn op specifieke problematiek binnen bepaalde functiegroepen of op bepaalde afdelingen binnen een bedrijf (zie ook ervaringen) met het doel een bijdrage aan het gezond houden van de werkomgeving. 

Opdrachtgevers
Ascender mag inmiddels vele grote en kleinere bedrijven, ziekenhuizen, zorginstellingen en arbeidsongeschiktheidsverzekeraars tot haar opdrachtgevers rekenen en begeleidt jaarlijks duizenden individuen terug naar werk of naar een vitaler functioneren op het werk. Daarnaast helpt Ascender teams en vakgroepen van medisch specialisten om de samenwerking te verbeteren.

Ervaren professionals: psychologen Arbeid en Gezondheid
Ascender is er trots op ervaren professionals op het gebied van arbeid en (psychische) gezondheid aan zich te hebben kunnen binden voor de uitvoering van de dienstverlening. Velen zijn al jaren aan Ascender verbonden.

A&G Campus Ascender
Ascender is van mening dat de psycholoog Arbeid en Gezondheid dé professional is om vraagstukken op onder meer het gebied van functioneren in werk, duurzame inzetbaarheid, verzuim(preventie) om psychische redenen adequaat te adresseren en op te lossen. De door Ascender opgerichte A&G Campus biedt daarom geaccrediteerde cursussen ten behoeve van het registratieproces Arbeid en Gezondheid. Klik hier voor het cursusaanbod.

Terug

Contact

Ja, ik meld mij aan voor de nieuwsbrief
Graag ontvang ik de flyer