Artikelen

{alt_txt}

Artikel voor u geselecteerd: ‘We gaan pas bewegen als het misgaat. Dan ben je altijd te laat’

25-11-2020

Burn-out is beroepsziekte nummer één. De aanloop is lang en als mensen eenmaal opgebrand zijn, kost herstel maanden, zo niet langer. Werkgevers hebben vanuit de Arbowet de plicht om psychosociale problemen te voorkomen. Toch gebeurt dat volgens experts nog te weinig. 

{alt_txt}

Artikel voor u geselecteerd: Werk als Waarde gespreksmethodiek biedt uitkomst in de zorg

20-11-2020

Afdeling neurochirurgie van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) werkt door middel van de Werk als Waarde gespreksmethodiek met succes aan duurzame inzetbaarheid in de zorg. Implementatie-impuls zorgt voor uitbreiding naar meer ziekenhuisafdelingen.

{alt_txt}

Ascender is volledig ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd

20-11-2020

Vanaf 16 november is Ascender nu ook volledig ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd. Het certificaat toont aan dat Ascender haar informatiebeveiliging op orde heeft en dat Ascender op een verantwoordelijke wijze omgaat met vertrouwelijke gegevens. We hebben de certificeringen met succes afgerond en zijn trots op dit resultaat!

{alt_txt}

Nieuw bij Ascender: Online workshops

17-11-2020

Hoe ga je om met stress en hoe ervaar je weer plezier in je werk? In het kader van de Week van de Werkstress helpt Ascender jou dit najaar met laagdrempelige online workshops met praktische tips & tricks over hoe je grip krijgt op stress en hoe je als leidinggevende op afstand leiding kan geven ten tijden van COVID-19. 

{alt_txt}

Artikel voor u geselecteerd: ziekenhuizen zetten psychologen in om het personeel te ondersteunen

02-11-2020

Overvolle afdelingen, uitgestelde operaties en heel veel zieken mensen, de mentale druk voor zorpersoneel is veel hoger geworden door corona. In veel ziekenhuizen staan psychologen klaar om het personeel te ondersteunen.

{alt_txt}

Artikel voor u geselecteerd: Strengere eisen aan psychologen

27-10-2020

De beroepsverenigingen spraken zich uit over het ‘on­verantwoorde’ niveau van psychologen bij ggz-instellingen en psychologenpraktijken. Ascender is al 25 jaar lang dé psychologische dienstverlener en werkt met 30 ervaren A&G- en GZ-psychologen. Het eigen opleidingsinstituut A&G Campus van Ascender biedt geaccrediteerde en hoogwaardige cursussen aan. 

{alt_txt}

Artikel voor u geselecteerd: Zonder persoonlijk contact worden we ‘digitale lopendebandwerkers’

25-10-2020

Contact in levenden lijven is essentieel zeggen experts op het gebied van werkgeluk. Niet alleen fun met elkaar, maar praten over lastige ervaringen zorgt bij uitstek voor verbinding.

{alt_txt}

Leg de regie weer bij zorgverleners

29-09-2020

Susanne Keulaerds is directeur van het Ascender programma MedischVitaal voor zorgprofessionals. In dit artikel vertelt ze over de toenemende druk in de zorg en hoe medisch leiderschap de sleutel is tot meer tevredenheid, minder stress en minder werkuitval.

{alt_txt}

Interview met prof. dr. Evelien Brouwers van Tilburg University over verzuim door stress 

22-09-2020

Evelien Brouwers, professor bij Tilburg University en betrokken bij Ascender en Tranzo, vertelt in het interview in het nieuwe magazine 'Zo werkt het' over duurzame inzetbaarheid, Werk als Waarde© en het voorkomen van stress gerelateerd verzuim. 

{alt_txt}

Rosanne Smit, specialist op het gebied van werkvitaliteit, aan het woord over beeldsessies

03-09-2020

Rosanne Smit, cognitief gedragstherapeut i.o., psycholoog A&G met specialisatie neuropsychologie bij Ascender en BirdView. Lees dit interview voor haar ervaringen met beeldsessies met cliënten van de afgelopen maanden. 

{alt_txt}

Artikel voor u geselecteerd: Ook na de vakantie werken we thuis. Hoe houden we dat vol?

01-09-2020

Maandag zijn de schoolvakanties in heel Nederland voorbij. Thuiswerken is nog steeds de norm. Wat hebben werknemers nodig om ook thuis productief en gemotiveerd te blijven?

{alt_txt}

Artikel voor u geselecteerd: Empathische dokters voeren betere slechtnieuwsgesprekken.

31-08-2020

Ongeneeslijk zieke patiënten die worden behandeld door dokters met inlevingsvermogen voelen zich beter dan die van niet-empathische artsen: minder angstig, minder onzeker en tevredener. 

{alt_txt}

Artikel voor u geselecteerd: Effectiviteit online therapie

07-08-2020

Online therapie is net zo effectief als een traditionele behandeling van bijvoorbeeld depressie of een angststoornis. Dat meldt de Volkskrant op basis van onderzoek van Claudia Bockting, hoogleraar klinische psychologie in de psychiatrie aan het Amsterdam UMC en Centre for Urban Mental ­Health van de Universiteit van Amsterdam.

{alt_txt}

Artikel voor u geselecteerd: Minder ziekmeldingen door thuiswerken, psychisch verzuim neemt wel toe

28-07-2020

In april en mei zijn er 40 procent minder ziekteverzuimmeldingen binnengekomen dan gewoonlijk, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare woensdag. Dit komt deels doordat mensen die zich gewoonlijk ziek zouden melden nu thuis kunnen werken. Wel waarschuwen de arbodiensten voor een toename in psychisch verzuim.

{alt_txt}

Artikel voor u geselecteerd: Langdurig psychisch verzuim voorspeld als gevolg van het coronavirus

09-07-2020

Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare waarschuwen voor langdurig verzuim door psychische klachten als gevolg van het coronavirus en de nieuwe werksituatie, ondanks de afnames van de nieuwe verzuimmeldingen in april en mei.

{alt_txt}

Duurzame inzetbaarheid

Interview met Drs. Brigitte Drost (arts)
09-07-2020

Interview met de door Ascender omarmde capability benadering ‘Werk als Waarde’ over hoe een persoon met een bijzondere werkinvulling duurzaam aan het werk is.
Ditmaal is Drs. Brigitte Drost (arts), medisch dermatograaf in het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam geïnterviewd.

{alt_txt}

Nieuw Product

MillennialQuest
03-07-2020

Wij zien momenteel een groeiende behoefte bij millennials voor coaching. Deze Coronatijd heeft daar zeker ook toe bijgedragen. Millennials, Generation Y, de twintigersdertigers van vandaag, geboren tussen ca 1980 en 2000, zijn met meer dan 3 miljoen in Nederland.  Speciaal voor deze jongeren bieden we een kort coachingstraject  ‘MillennialQuest’ aan met een van onze gekwalificeerde professionals op het gebied van Arbeid & Gezondheid. 

{alt_txt}

Tips voor thuiswerken

30-06-2020

Thuiswerken: hoe kun je er iets goeds van maken? Ascender geeft 7 thuiswerk tips voor positieve energie.

{alt_txt}

7 tips om mentaal fit te blijven in tijden van corona

29-06-2020

7 tips om mentaal fit te blijven in tijden van corona.

{alt_txt}

De psychische gezondheid in het ‘nieuwe normaal’

24-06-2020

De coronamaatregelen worden langzamerhand versoepeld; kinderen kunnen weer deels naar school, we mogen weer naar de kapper en de horeca gaat voorzichtig open. We proberen met elkaar vorm te geven aan het ‘nieuwe normaal’, maar ook dit brengt gevoelens van onzekerheid met zich mee. Tijdens deze overgangsperiode is het van groot belang om ons brein gezond te houden. Wij geven graag een aantal praktische tips om je mentale gezondheid te ondersteunen.

{alt_txt}

Onderzoek met de fMRI-scan.

24-06-2020

Volgens onderzoekers zijn fMRI-scans van hersenactiviteit te onbetrouwbaar om daar uitspraken over te doen. Niet omdat de scans niet deugen, maar omdat hersenactiviteit te grillig is.

{alt_txt}

Communiceren bij een uitgevallen medewerker

22-06-2020

Hoe ga je als werkgever om met een uitgevallen werknemer? Het is  belangrijk om op een strategische wijze, met zowel de uitgevallen werknemer als de rest van het team, te communiceren. In het volgende artikel geven wij handige tips om met zo’n situatie om te gaan.

{alt_txt}

Zoomvermoeidheid

16-06-2020

Sinds de crisistijd wordt er massaal gebruik gemaakt van beeldbelprogramma’s, zoals Skype en Zoom. Hou jij niet van beeldbellen; word je er onrustig en moe van? Er zijn meer mensen die er last van hebben en er is een logische verklaring voor.

{alt_txt}

Terug naar kantoor? Voordelen van het thuiswerken.

09-06-2020

Na een aantal maanden thuis te zijn geweest, starten veel beroepsgroepen weer op. De meesten werknemers liepen toch echt wel tegen praktische problemen aan van het thuiswerken. Toch zitten er ook voordelen aan het thuiswerken die wij zeker niet moeten vergeten! 

{alt_txt}

Effectief herstellen van werk

04-06-2020

Stressvolle situaties zijn bij een tekort aan hersteltijd van negatieve invloed op de gezondheid. Het is daarom van belang dat er na een stressvolle situaties weer voldoende wordt hersteld. Maar hoe herstel je dan op een effectieve wijze en wat is hier precies het belang van??

{alt_txt}

Testbus via 1 van onze partners om medewerkers op locatie op COVID-19 te testen

01-06-2020

Ascender biedt de mogelijkheid om op een gewenste locatie een eigen testbus in te zetten voor uw medewerkers. Uw medewerkers kunnen hier getest worden op COVID-19 en ontvangen binnen 48 uur de uitslag per telefoon. Ook wordt de uitslag gedeeld met de medewerker via een online portal.  

{alt_txt}

Waarom het voeren van een goed gesprek in tijden van corona zo eenvoudig niet is

Hoe gaat het écht met je?
01-05-2020

Op de vraag ‘Hoe gaat het met je’ antwoorden mensen vaak plichtmatig met een ‘Best, oké.’ In deze tijden van corona niet zelden gevolgd dat anderen het nog veel zwaarder hebben. Dat is zelden opmaat tot een goed gesprek. Reint Jan Renes en Vittorio Busato lieten zich in deze voor velen verwarrende en onzekere tijd inspireren door een blog van gedragsdeskundige Elisabeth Weingarten. ‘Voor een goed gesprek helpt het als we beter nadenken over welke vragen we onze collega’s, vrienden en familie stellen.’

{alt_txt}

Meer ondersteuning via additionele sessies

Ascender biedt in deze tijd een 24/7 hulplijn, vertrouwelijk en anoniem
01-05-2020

Mogelijk hebben uw medewerkers tijdelijk meer nodig dan een eenmalig gesprek met een van onze psychologen. Hiervoor biedt Ascender naast onze hulplijn ook preventieve coaching en begeleidingssessies aan tegen een gereduceerd tarief voor onze vaste opdrachtgevers.

Thuiswerken

Tips voor positieve energie
02-04-2020

{alt_txt}

Werk-privébalans

Interview met Dick Freriks
01-04-2020

De werk-privébalans kan wankelen nu we in deze coronacrisis voor uitdagingen staan die voor ons allemaal nieuw zijn. Barbara van Enthoven, vitaliteitsadviseur van Reaal, interviewde Dick Freriks over dit thema. 

{alt_txt}

Online EMDR voor trauma in coronatijd

01-04-2020

Indien er door de omstandigheden medewerkers zijn die mogelijk een trauma hebben opgelopen dan bieden wij ook nu EMDR online aan. De Ascender psychologen hebben zich voorbereid op het begeleiden van mensen bij wie deze COVID-19 gerelateerde traumatische ervaringen leiden tot mentale klachten en beperkingen in hun huidige functioneren.

{alt_txt}

Thuiswerken: tips uit onderzoek

27-03-2020

Sommigen noemen de huidige situatie het grootste thuiswerkexperiment ooit. Vorig jaar werkten, volgens het CBS, ruim drie miljoen Nederlanders regelmatig vanuit huis (van de negen miljoen met een betaalde baan). Nu zijn dat er opeens een paar miljoen meer. Daarom: de belangrijkste praktische tips uit onderzoek, voor medewerkers én managers.

{alt_txt}

Ascender heeft de Corona Hulplijn weer geactiveerd

Laagdrempelige, gratis telefonische hulplijn tijdens kantooruren ​​​​​​​
27-03-2020

Tot 1 december 2020 kunnen uw medewerkers, die daar behoefte aan hebben kosteloos gebruik maken van de Ascender Corona Hulplijn voor ondersteuning van een van onze psychologen in deze voor velen onzekere tijd.

{alt_txt}

Corona update 18 maart Ascender-continuiteit trajecten gewaarborgd

19-03-2020

Continuiteit gewaarborgd Ascender ten tijde Corona

Graag informeren wij u over de continuïteit van onze dienstverlening

{alt_txt}

Interview Marieke den Ouden, psycholoog en mediator, over de A&G Campus

12-03-2020

“Als je bent opgeleid in de klinische psychologie of in de arbeids- en organisatiepsychologie heb je nog wat extra kennis nodig om mensen in arbeidssituaties goed te begeleiden. Daarom is het mooi dat we in Nederland de registerpsycholoog Arbeid en Gezondheid kennen”, zegt Marieke den Ouden, registermediator en registerpsycholoog NIP (Nederlands Instituut van Psychologen). Ze is betrokken bij de A&G Campus die Ascender lanceert. 

{alt_txt}

Waarom de baas vaker een prijs voor ‘mislukking van het jaar’ moet uitreiken

12-03-2020

Creativiteit is volgens veel wetenschappers de belangrijkste eigenschap van werknemers van de 21ste eeuw. Toch ligt de focus vooral op bètaonderwijs, data-analyse en ict-vaardigheden, zegt promovendus Bob Zadok Blok. Hoe kan het beter?

{alt_txt}

Beleid Ascender ten aanzien van Coronavirus

12-03-2020

Graag uw aandacht voor ons beleid met betrekking tot het Coronavirus.​​​​

{alt_txt}

Niemand houdt van de kantoortuin, maar hoe moet het dan wel?

05-03-2020

Werken in een kantoortuin is ongezond. Tot die conclusie komen de makers van het tv-programma De Monitor na een rondgang onder 90 bedrijfsartsen. Werknemers die bij hen komen noemen de kantoortuin vaak als oorzaak voor hoofdpijn, stress en burn-outverschijnselen. Maar hoe moet een kantoor er dan uitzien?

{alt_txt}

Interview Marjolijn van Buren, internist-nefroloog, over werk als waarde

05-03-2020

Marjolijn van Buren, internist-nefroloog bij het HagaZiekenhuis in Den Haag, reflecteert aan de hand van het Capability model en de bijbehorende Werk als Waarde vragenlijst op de balans tussen haar werk en privéleven.

{alt_txt}

Nieuw bij Ascender: Susanne Keulaerds, directeur MedischVitaal

19-12-2019

De zorgsector is een branche met maatschappelijke waarde, een waarde die ik belangrijk vind.”

Mijn interesse in de zorg is lang geleden ontstaan…

{alt_txt}

Psycholoog aan het woord: Simone van der Bijl

Stress kun je leren ombuigen in je voordeel
17-12-2019

“Je kunt leren stress in je voordeel in te zetten om beter te presteren”, zegt Simone van der Bijl, die als sportpsycholoog/ A&G psycholoog (i.o.)/ trainer en productontwikkelaar trainingen verbonden is aan Ascender.

{alt_txt}

Gezocht: psycholoog Arbeid en Gezondheid (io) regio Eindhoven en Limburg

17-12-2019

Ascender zoekt in regio Eindhoven en Limburg een zelfstandige psycholoog met affiniteit met het begeleiden van medewerkers in de werkcontext (gericht op re-integratie, verbetering functioneren, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid). 

{alt_txt}

Dick Freriks schrijft column in het BG magazine

16-10-2019

BG magazine heeft Dick Freriks, directeur van Ascender uitgenodigd om vanuit zijn eigen expertise te schrijven over 'Waarden in Werk'.

{alt_txt}

Meer weten over het Ascender model Duurzame Inzetbaarheid?

15-10-2019

Dit Ascender model bouwt voort op de Capability benadering en integreert Werk als waarde met zowel individuele - als team-interventies. Dick Freriks gaf tijdens zijn presentatie voorbeelden verschillende praktijk-toepassingen.

{alt_txt}

Prof. Dr Jac van der Klink heeft nieuwe opvolger

14-10-2019

Prof. dr. Jac van der Klink, die met emeritaat gaat wordt opgevolgd door dr. Evelien P.M. Brouwers. Zij is per 1 oktober benoemd tot bijzonder hoogleraar psychische gezondheid en duurzame inzetbaarheid in arbeid aan Tilburg University.

{alt_txt}

Oplossingsgericht werken als casemanager

23-08-2019

Dick Freriks, directeur van Ascender, is door Scolea geïnterviewd over oplossingsgerichte gespreksvoering. Hij gebruikt deze benadering in de opleiding bij het omgaan met psychische arbeidsongeschiktheid. Maar wat betekent oplossingsgerichte gespreksvoering?

{alt_txt}

De 3 fases van psychisch verzuim

09-08-2019

Wanneer een medewerker verzuimt vanwege psychische klachten is dit vaak voor de omgeving ingewikkelder dan wanneer iemand verzuimt vanwege fysieke klachten. Bij uitval door psychische klachten zijn drie fases te onderscheiden.

{alt_txt}

Nog te weinig concrete maatregelen voor duurzame inzetbaarheid

09-08-2019

Het aantal organisaties dat duurzame inzetbaarheid tot prioriteit heeft uitgeroepen is gestegen van 59 procent in 2018 naar 68 procent in 2019. Tegelijkertijd worden er minder maatwerkafspraken gemaakt over persoonlijke ontwikkeling en ervaren steeds minder werknemers autonomie in hun werk.

{alt_txt}

Traumatherapie helpt mensen met burn-out sneller weer aan het werk

09-08-2019

Met traumatherapie zijn mensen met een burn-out sneller te genezen. Dat constateert Elke van Hoof, klinisch psycholoog gespecialiseerd in trauma- en stresspsychologe van het expertisecentrum Huis voor Veerkracht in België.

{alt_txt}

Burn-out door de WHO officieel erkend als zelfstandige beroepsziekte

09-08-2019

Burn-out is door Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel erkend als zelfstandige beroepsziekte met een eigen medische diagnose.

{alt_txt}

Mindfulness heeft invloed op de hersenen

09-08-2019

Mindfulness verandert bepaalde gebieden in de hersenen. Dat blijkt uit en groot dataonderzoek van neurowetenschappers die hiermee de kritiek weerleggen dat deze methode een hype is waarvan het precieze effect wetenschappelijk niet is aangetoond.

{alt_txt}

Gastenblog: Barbara Enthoven

"Je (insta)gram halen"
24-06-2019

Ascender geeft graag in de rubriek “Gastenblogs” ruimte aan relaties van Ascender die in een blog een verfrissende, of prikkelende, of stof-tot-nadenken onderwerp aansnijden. Ruim baan in de Gastenblog voor Barbara Enthoven van onze samenwerkingspartner Lijfwacht Reaal.

{alt_txt}

Bij ING mag personeel lengte vakantie bepalen

23-05-2019

Werknemers van ING mogen voortaan zelf bepalen hoeveel verlof ze opnemen. Het concept van onbeperkt vakantieverlof is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het zijn vooral start-ups en it-bedrijven waar wordt gevochten om schaars jong talent.

{alt_txt}

Negen tips om beter te slapen

Van het Trimbos Instituut
23-05-2019

Het Trimbos Instituut geeft in een korte videoboodschap negen tips om beter te slapen. In gesprekken met professionals die te maken hebben met cliënten met slaapproblemen, kwam naar voren dat dit soort basiskennis vaak  onbekend is bij deze doelgroep. Dit soort informatie kan cliënten soms al enorm helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

{alt_txt}

Slapeloosheid heeft invloed op functioneren tijdens werk

23-05-2019

Mensen met slaapproblemen ervaren dagelijks belemmeringen in hun werk. Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheids- enquête van het CBS. Eén op de vijf Nederlanders heeft last van slapeloosheid; vrouwen vaker dan mannen, ouderen vaker dan jongeren en mensen met hogere inkomens minder vaak dan mensen met lagere inkomens. 

{alt_txt}

Nieuwe vragenlijst om risico op burn-out te meten

23-05-2019

KU Leuven heeft een vragenlijst ontwikkeld om burn-out vast te stellen en het risico erop te meten. Volgens de onderzoekers is het een wetenschappelijke methode die het probleem in kaart kan brengen.

{alt_txt}

Na kanker weer duurzaam aan het werk

23-05-2019

Hoe kun je na kanker weer duurzaam aan het werk? Bij werkgevers komt hier meer aandacht voor. “Dat is goed”, vindt psycholoog Rosalie Koolen die is verbonden aan Ascender. “De effecten van de diagnose en een behandeling werken vaak lang door waardoor iemand niet altijd op volle kracht kan werken.”

{alt_txt}

Samenwerking Reaal & Ascender

13-05-2019

Dick Freriks is geinterviewd door Barbara van Reaal Lijfwacht en deelt 5 tips over “hoe je gezond kunt blijven leven en werken”. Hij beantwoord de vragen en geeft tips vanuit zijn dagelijkse praktijk van de individuele coaching.

{alt_txt}

Training ‘Werken met de capability benadering voor duurzame inzetbaarheid’

Eerste certificaten uitgereikt
26-03-2019

Vorige week zijn de eerste certificaten uitgereikt aan enthousiaste deelnemers aan de training ‘werken met de capability benadering voor duurzame inzetbaarheid’. Uitgangspunt van deze benadering is dat werk voortdurend waarde toevoegt voor zowel de persoon als de organisatie.

{alt_txt}

Onderzoek naar mogelijk verband tussen ADHD en creativiteit

21-03-2019

Er is mogelijk een verband tussen ADHD en creativiteit. Hersenwetenschapper Martine Hoogman van de Radboudumc gaat onderzoeken of daar een wetenschappelijke basis voor is.

{alt_txt}

Arbobalans 2018: psychosociale arbeidsbelasting blijft toenemen

21-03-2019

Werknemers moeten steeds meer doen en hebben daar steeds minder zelf iets over te zeggen. Dit vertaalt zich in een stijging van de burn-outklachten bij werknemers. Dit blijkt uit de Arbobalans 2018 van TNO.

{alt_txt}

Meer uitval specialisten door toename niet-medische taken

21-03-2019

Volgens medisch specialisten is werkuitval vanwege burn-outklachten in de afgelopen twee jaar toegenomen door met name de groei van niet-medische taken. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) onder haar leden.

{alt_txt}

Eerste arbodienst speciaal voor vrouwen

21-03-2019

Met een nieuwe arbodienst richt HealthyWoman zich specifiek op arbeidsomstandigheden van vrouwen. Dat het ziekteverzuim onder vrouwelijke werknemers hoger is dan onder mannelijke collega’s heeft ondermeer te maken met levensfaseproblemen.

{alt_txt}

Blogitem

12-03-2019

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.

{alt_txt}

Interventies vanuit complimenten4

07-02-2019

Met dit verhaal komt mevrouw Cornelissen (30 jaar) op het spreekuur van de bedrijfsarts. Ze werkt zes jaar in de klinische kinder- en jeugdzorg als groepsbegeleider Niveau 3 en is volledig uitgevallen met wat de bedrijfsarts omschrijft als “progressieve psychische klachten”.

{alt_txt}

Interventies vanuit complimenten3

07-02-2019

Met dit verhaal komt mevrouw Cornelissen (30 jaar) op het spreekuur van de bedrijfsarts. Ze werkt zes jaar in de klinische kinder- en jeugdzorg als groepsbegeleider Niveau 3 en is volledig uitgevallen met wat de bedrijfsarts omschrijft als “progressieve psychische klachten”.

{alt_txt}

Interventies vanuit complimenten2

07-02-2019

Met dit verhaal komt mevrouw Cornelissen (30 jaar) op het spreekuur van de bedrijfsarts. Ze werkt zes jaar in de klinische kinder- en jeugdzorg als groepsbegeleider Niveau 3 en is volledig uitgevallen met wat de bedrijfsarts omschrijft als “progressieve psychische klachten”.

{alt_txt}

Interventies vanuit complimenten

07-02-2019

Met dit verhaal komt mevrouw Cornelissen (30 jaar) op het spreekuur van de bedrijfsarts. Ze werkt zes jaar in de klinische kinder- en jeugdzorg als groepsbegeleider Niveau 3 en is volledig uitgevallen met wat de bedrijfsarts omschrijft als “progressieve psychische klachten”.

{alt_txt}

Impulsief gedrag leren ombuigen

“IN MIJN FANTASIE HEB IK HET KOOKPUNT AL BEREIKT EN SLA IK EROP LOS. PUUR UIT JALOEZIE”
09-01-2019

Klinisch psycholoog-psychotherapeut Dick Freriks deelt in zijn columns zijn ervaringen vanuit de praktijk van de arbeids- en gezondheidspsychologie. Deze keer “hoe voorkom je dat je pannetje overkookt?”

{alt_txt}

Cognitieve trainingen voor depressieve patiënten

09-01-2019

Met cognitieve trainingen kun je mensen met een depressie trainen hun aandacht te richten op positieve informatie of ambigue situaties vaker positief te interpreteren. Klinisch psycholoog Martin Möbius promoveerde onlangs op cognitieve trainingen (CBM).

{alt_txt}

Talentmanagement van werkgever overtuigt werknemer niet

09-01-2019

Steeds minder werknemers verwachten bij hun huidige werkgever hun talenten te kunnen ontwikkelen, promotie te maken of meer verantwoordelijkheid te krijgen. Dat blijkt uit de PageGroup Job Applicant Confidence Index van 2018. 

{alt_txt}

Millennial krijgt energie van een goede werksfeer

09-01-2019

Millennials vinden het moeilijk om te gaan met bureaucratie en met besluiten die van bovenaf genomen worden. Driekwart van deze generatie geeft aan hierdoor ‘onnodig veel energie’ te verliezen en zich onmachtig te voelen. Dat blijkt uit Millennial Onderzoek 2018.

{alt_txt}

Pesten op het werk blijft hardnekkig probleem

09-01-2019

Meer dan een half miljoen werknemers heeft last van pesterijen door leidinggevenden of collega’s op het werk. Van die groep wordt bijna een vijfde structureel gepest. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut TNO.

{alt_txt}

Wij wensen u een vitaal en waardevol nieuw jaar!

Training ‘Werken met de Capability benadering’
09-01-2019

Het nieuwe jaar starten wij met aandacht voor de lancering van een nieuwe training ‘Werken met de Capability benadering’ en het coachingstraject ‘Vitaliteitsimpuls’ heeft vanaf januari 2019 een nieuwe vorm door de flexibele duur die aan het traject wordt gekoppeld.

{alt_txt}

Experimenten met prikkelarme omgeving

24-10-2018

Er is grote behoefte aan prikkelarme omgevingen. Daarmee zijn nu experimenten gestart, zoals een supermarkt in Sint-Michielsgestel die een uur prikkelarm winkelen aanbiedt of een prikkelarme rondleiding in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Lees meer:

{alt_txt}

Feiten en fictie over burn-out op een rij

24-10-2018

Dit artikel ontrafelt wat er wel en niet klopt over een burn-out. Want neemt het aantal burn-outs nu daadwerkelijk wel toe? Je leest het hier.

{alt_txt}

Igor Moll: Herstellen van een burn-out? Ga op zoek naar bronnen van energie.

02-08-2018

Young professionals met een burn-out, het komt steeds vaker voor. “Ze moeten leren hun energie  beter te doseren, door op tijd te lummelen, even helemaal niks doen”, aldus A&G psycholoog Igor Moll die is verbonden aan Ascender. Lees hier het interview.

{alt_txt}

Rosalie Koolen: ‘herstel van PTSS begint bij erkenning van werknemer én werkgever’

12-06-2018

De zorg bij werkgevers voor hulpverleners met posttraumatische stressstoornis is nog steeds ondermaats, dat zegt Ascender-psycholoog Rosalie Koolen. Toch wordt de ernst van PTSS steeds beter erkend, en dat is goed. Lees in het interview met Rosalie Koolen meer over het belang van erkenning van de werkgever.

{alt_txt}

MedischVitaal: ondersteuning voor medische professionals, gericht op gezond en vitaal functioneren

02-04-2018

Ascender biedt met MedischVitaal programma’s aan die speciaal zijn toegesneden op medisch specialisten, huisartsen en andere zorgprofessionals.

{alt_txt}

Ascender biedt OverbruggingsRoute (naar specialistische GGZ)

18-10-2017

De wachttijden in de specialistische GGZ zijn soms zeer lang en er zijn ook exclusiecriteria, waarmee een geschikte plek vinden een tijd kan duren. In de wachttijd ‘niks doen’ levert zelden vooruitgang op en kan zelfs de problemen verergeren. In afwachting van een behandeling in de specialistische GGZ biedt Ascender haar opdrachtgevers de mogelijkheid cliënten een overbruggingsbehandeling te laten volgen.

{alt_txt}

Virtual reality is succesvol bij behandeling PTSS

12-09-2016

E-health is volop in ontwikkeling. Virtual reality wordt steeds vaker met succes ingezet bij bijvoorbeeld behandelingen van mensen met angstgerelateerde klachten, zoals Posttraumatische Stress-Stoornis (PTSS). Marieke van Meggelen promoveert op 21 september aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afdeling Klinische Psychologie op de effectiviteit van computergestuurde PTSS-behandeling in de praktijk. 

{alt_txt}

Van harte aanbevolen door Ascender: BirdView

05-06-2015

Op 15 september is BirdView Expertises B.V. van start gegaan. Dit adviesbureau in Utrecht voert graag psychologische en/of psychiatrische expertises voor u uit.

{alt_txt}

De emotionele gevolgen van een faillissement

Taboe op praten over negatieve ontwikkelingen
05-06-2015

Meneer Uilensteede is twintig jaar ondernemer als zijn bedrijf failliet gaat. Hij had samen met zijn vrouw acht uitstekend lopende modezaken. Zo’n vier jaar geleden kwam echter zwaar de klad in de verkoop; vaste klanten bleven weg. Ze probeerden van alles, maar het mocht niet baten. In het voorjaar van 2013 werd het bedrijf failliet verklaard. Uilensteede komt vervolgens zowel in de financiële als in de emotionele problemen. Zoals zoveel ondernemers heeft hij de zaak als een soort persoonlijk verlengstuk van zichzelf beschouwd: hij ís de zaak.

Meer nieuws