Advies op maat.
Ondersteuning.
Persoonlijke begeleiding.

Gaat je werknemer weer aan het werk na burn-out? Lees hier 7 adviezen voor werkgevers.

Een goede terugkeer op het werk na een burn-out is de verantwoordelijkheid van de werknemer én de werkgever. Veel werkgevers voelen dat ook zo, maar nemen niet altijd maatregelen om een balans tussen arbeid en zorg te faciliteren, zoals blijkt uit het rapport Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers 2017 van het Sociaal en Cultuur Planbureau (SCP). Ascender geeft hierbij enkele adviezen voor een succesvolle werkhervatting.

Wat kan de werkgever betekenen voor een werknemer na een burn-out?

  • Als er onopgeloste conflicten zijn, zorg ervoor dat die zijn uitgepraat voordat iemand begint met re-integreren.
  • Maak goede werkafspraken, bijvoorbeeld over de hoeveelheid werk en de verdeling van de taken en verantwoordelijkheden. Laat de medewerker bij voorkeur beginnen met werk zonder tijdsdruk, wat iemand aankan en een gevoel van controle geeft.
  • Vergroot het gevoel van controle bij de medewerker door duidelijke stappen te zetten en veel uitleg en structuur te bieden. Tegelijkertijd helpt het ook de medewerker zelf steeds meer verantwoordelijkheid te laten nemen voor het werk. Moedig uw medewerker aan om zijn of haar angst niet uit de weg te gaan, maar door geleidelijke stappen te zetten steeds meer te durven.
  • Niet alleen fysieke activatie is belangrijk, maar ook sociale activatie, weer onder de mensen komen. Laat iemand dus bijvoorbeeld niet alleen in een magazijn archieven sorteren omdat dat zo rustig is.
  • Houd bij de inrichting van de werkzaamheden rekening met veel voorkomende beperkingen bij mensen met psychische klachten. Zij hebben vaak nog moeite met: concentreren, fysiek zwaar werk (door gebrek aan energie), duurbelasting, timemanagement en deadlines- besluiten nemen, (intensieve) contacten, bijvoorbeeld met klanten of cliënten of conflicten met collega’s of klanten.
  • Evalueer op regelmatige basis en spreek door hoe het gaat. Veel werkgevers zijn (logischerwijs) geneigd de medewerker los te laten wanneer deze weer volle­dig aan het werk is. Toch is het van belang de evaluatiegesprekken te continueren, zij het in een lagere frequentie. Hiermee kunnen eventuele knelpunten vroegtijdig worden gesignaleerd en geadresseerd. Zorg dat er in deze gesprekken ruimte is om het risico op terugval te bespreken. Denk mee over het vervolg van de loopbaan en spreek eventueel een ontwikkelassessment af wanneer iemand is hersteld.
  • Het zou goed kunnen dat iemand niet op de juiste plek zit. Pas wanneer iemand hersteld is kan daarop worden voortgeborduurd. In een eerder stadium kan de medewerker dit als diskwalificatie ervaren. 
Gerelateerd nieuws
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen
Inschrijven voor onze nieuwsbrief
Cliënten geven Ascender gemiddeld een
8,5
voor haar dienstverlening.

Interventies vanuit complimenten

27-11-2018

Klinisch psycholoog-psychotherapeut Dick Freriks deelt in zijn columns zijn ervaringen vanuit de praktijk van de arbeids- en gezondheidspsychologie. 

Lees meer

De kwetsbare positie van mantelzorgers

27-11-2018

Klinisch psycholoog-psychotherapeut Dick Freriks deelt in zijn columns zijn ervaringen vanuit de praktijk van de arbeids- en gezondheidspsychologie. 

Lees meer

Experiment vier dagen werken vijf dagen salaris pakt goed uit

24-10-2018

Vier dagen werken en wel vijf dagen salaris betalen – een experiment hiermee dit jaar in Nieuw-Zeeland heeft tot positieve resultaten geleid. De werknemers zijn meer tevreden met hun werk en geven aan dat hun werk-privébalans is verbeterd. Lees meer:

Experimenten met prikkelarme omgeving

24-10-2018

Er is grote behoefte aan prikkelarme omgevingen. Daarmee zijn nu experimenten gestart, zoals een supermarkt in Sint-Michielsgestel die een uur prikkelarm winkelen aanbiedt of een prikkelarme rondleiding in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Lees meer:

Lees meer

Feiten en fictie over burn-out op een rij

24-10-2018

Dit artikel ontrafelt wat er wel en niet klopt over een burn-out. Want neemt het aantal burn-outs nu daadwerkelijk wel toe? Je leest het hier.

Lees meer

Erwin van Meekeren: een betere samenwerking door veilige hechting

02-08-2018

Lees hier deel 3 uit de serie artikelen waarin Erwin van Meekeren, psychiater en schrijver van het boek ‘Samen beslissen, ook als dat lastig blijkt’, verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor een goede samenwerking met cliënten belicht. Het onderwerp van dit artikel: hechting.

Lees meer

Ascender biedt OverbruggingsRoute (naar specialistische GGZ)

18-10-2017

De wachttijden in de specialistische GGZ zijn soms zeer lang en er zijn ook exclusiecriteria, waarmee een geschikte plek vinden een tijd kan duren. In de wachttijd ‘niks doen’ levert zelden vooruitgang op en kan zelfs de problemen verergeren. In afwachting van een behandeling in de specialistische GGZ biedt Ascender haar opdrachtgevers de mogelijkheid cliënten een overbruggingsbehandeling te laten volgen.

Lees meer