Advies op maat.
Ondersteuning.
Persoonlijke begeleiding.

Traumatherapie helpt mensen met burn-out sneller weer aan het werk

Professor Van Hoof ontdekte dat veelgebruikte psychologische technieken voor traumatherapie ook effectief zijn voor de behandeling van burn-out. Zo is er volgens haar bij mensen met een burn-out net als bij traumapatiënten een disbalans tussen gevoel en logisch redeneren. “Ze weten objectief wel dat ze het rustiger aan moeten doen en niet bang moeten zijn, maar dat komt niet overeen met hun emoties. Door traumatechnieken toe te passen, brengen we dit weer in balans”, verklaart Van Hoof,

Eerst stabiliseren

Bij Van Hoofs aanpak, die ze drie jaar geleden professionaliseerde als Insourcing-therapie, is werkhervatting een focuspunt vanaf de start van de behandeling. “Een belangrijke stap in het traject is het weer vinden van zingeving. Je kan niet volledig herstellen als je je niet nuttig voelt. Dus wij behandelen in eerste instantie de werkonbekwaamheid. We gaan eerst stabiliseren en pas dan gaan we het probleem analyseren, als mensen zelf in staat zijn oplossingen te zoeken”, verklaart Van Hoof.

Uit een analyse van honderd afgesloten dossiers tijdens de pilootfase, blijkt dat meer dan zeventig procent weer aan het werk was gegaan. Ter vergelijking: het meest innovatieve project in de eerstelijnszorg in Engeland zorgde voor vijftig procent werkhervatting. Bovendien gingen mensen ook een stuk sneller weer aan de slag: gemiddeld na 92 dagen of 3 maanden al, wat dubbel zo snel is dan de 189 dagen die tot nu als gemiddeld golden.

Minder kosten

De helft kiest er voor bij de zelfde werkgever terug te keren, hoewel je volgens Van Hoof zou verwachten dat veel werknemers kiezen voor een nieuwe start bij een nieuwe werkgever. “Als mensen de juiste handvaten hebben om met situaties om te gaan, is het perfect mogelijk om terug te keren naar dezelfde job, bij dezelfde werkgever”, aldus Van Hoof. Minder dan 1 procent van de patiënten die Van Hoof in de afgelopen twee jaar behandelde is teruggevallen en dit om redenen die buiten de controle van de medewerker of de hulpverlener vielen.

De snelle hervatting van het werk heeft ook financiële gevolgen. De langdurig arbeidsongeschikt van een werknemer kost ongeveer 1000 euro per dag. Als je dat bedrag vervolgens toepast op het aantal dagen dat een werknemers nodig heeft om te genezen valt er met Insourcing veel te besparen: gemiddeld 92 dagen versus 189 dagen bij traditionele behandelingen: dat zou dan zo’n 100.000 euro per medewerker besparen.

 

Bron: Knack.nl

Gerelateerd nieuws
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen
Inschrijven voor onze nieuwsbrief
Cliënten geven Ascender gemiddeld een
8.9
voor haar dienstverlening.

Symposium ‘Werk Capabilities aan het Werk’

30-08-2019

Ascender nodigt u van harte uit voor het symposium 'Werk Capabilities aan het Werk'. Tijdens het symposium gaan sprekers in op de ontwikkelingen en toepassingen van het werk-capability model.

Lees meer

Burn-out door de WHO officieel erkend als zelfstandige beroepsziekte

08-08-2019

Burn-out is door Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel erkend als zelfstandige beroepsziekte met een eigen medische diagnose.

Lees meer

De 3 fases van psychisch verzuim

08-08-2019

Wanneer een medewerker verzuimt vanwege psychische klachten is dit vaak voor de omgeving ingewikkelder dan wanneer iemand verzuimt vanwege fysieke klachten. Bij uitval door psychische klachten zijn drie fases te onderscheiden.

Lees meer

Mindfulness heeft invloed op de hersenen

08-08-2019

Mindfulness verandert bepaalde gebieden in de hersenen. Dat blijkt uit en groot dataonderzoek van neurowetenschappers die hiermee de kritiek weerleggen dat deze methode een hype is waarvan het precieze effect wetenschappelijk niet is aangetoond.

Lees meer

Oplossingsgericht werken als casemanager (deel 2)

03-09-2019

Dick Freriks, directeur van Ascender, is door Scolea geïnterviewd over oplossingsgerichte gespreksvoering. Hij gebruikt deze benadering in de opleiding bij het omgaan met psychische arbeidsongeschiktheid. Maar hoe past u deze techniek toe?

Lees meer

Traumatherapie helpt mensen met burn-out sneller weer aan het werk

08-08-2019

Met traumatherapie zijn mensen met een burn-out sneller te genezen. Dat constateert Elke van Hoof, klinisch psycholoog gespecialiseerd in trauma- en stresspsychologe van het expertisecentrum Huis voor Veerkracht in België.

Lees meer

Nog te weinig concrete maatregelen voor duurzame inzetbaarheid

08-08-2019

Het aantal organisaties dat duurzame inzetbaarheid tot prioriteit heeft uitgeroepen is gestegen van 59 procent in 2018 naar 68 procent in 2019. Tegelijkertijd worden er minder maatwerkafspraken gemaakt over persoonlijke ontwikkeling en ervaren steeds minder werknemers autonomie in hun werk.

Lees meer

Ascender biedt OverbruggingsRoute (naar specialistische GGZ)

18-10-2017

De wachttijden in de specialistische GGZ zijn soms zeer lang en er zijn ook exclusiecriteria, waarmee een geschikte plek vinden een tijd kan duren. In de wachttijd ‘niks doen’ levert zelden vooruitgang op en kan zelfs de problemen verergeren. In afwachting van een behandeling in de specialistische GGZ biedt Ascender haar opdrachtgevers de mogelijkheid cliënten een overbruggingsbehandeling te laten volgen.

Lees meer