Advies op maat.
Ondersteuning.
Persoonlijke begeleiding.

Voor- én nadelen van perfectionisme

Door Erwin van Meekeren, psychiater-psychotherapeut, en Patricia van Casteren, psycholoog en science practitioner.

Perfectionisme kan leiden tot fraaie prestaties, maar kan een werknemer – en ook zijn collega’s – flink in de weg zitten. Een perfectionist kan bijvoorbeeld zijn werk moeilijk afronden en loslaten. Dat kan leiden tot ergernis, onderprestaties en uitval.

We spreken van positief perfectionisme als iemand hoge maar haalbare eisen stelt en een realistische weg bewandelt naar zijn doel. Deze personen voelen zich senang en presteren op hoog niveau.

Met de lat hoog leggen is dus op zich niets mis. Het kan een nuttige eigenschap zijn, omdat het prestaties kan verhogen. In die zin kunnen ook werkgevers en leidinggevenden daar blij van worden. Hoge prestaties geven ook in het dagelijkse leven veel plezier aan anderen, denk bijvoorbeeld aan ambachtslieden, kunstenaars en topsporters. Maar het kan ook verkeerd uitpakken. Bij negatief perfectionisme stelt iemand onrealistische doelen, wat kan leiden tot allerlei problemen zoals:

  • overmatige stress en overbelasting, als iemand overdreven verwachtingen van zichzelf heeft die hij niet waar kan maken (het kan dan leiden tot schaamte);
  • het werk niet afkrijgen, deadlines niet halen en het moeilijk kunnen loslaten van het werk (overwerken, ’s avonds en in het weekend);
  • last voor de directe omgeving: ook aan hen worden torenhoge eisen gesteld en processen stagneren omdat het werk niet op tijd af is.

Dit alles kan leiden tot psychische problemen zoals overspannenheid, burn-out, depressie, sociaal isolement en onderprestaties, en kan dus ook hinderlijk worden voor de omgeving en dan leiden tot relationele- en werkproblemen.

Perfectionisme is een transdiagnostische factor die veel voorkomt en ook deel uit kan maken van uiteenlopende stoornissen zoals depressie, ASS, OCD, angststoornissen, stoornissen in lichaamsbeleving, eetstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. Het komt ook voor bij hoogbegaafdheid. Bij hoogbegaafden zien we een voorliefde voor complexe taken. Gecombineerd met een vaak sterke drive en intensiteit, maakt hen dat extra gevoelig voor het ontwikkelen van negatief perfectionisme. Een goede balans en inzicht in het eigen functioneren, is voor deze groep daarom zeker van belang.

Wilt u meer weten over perfectionisme? Kom dan op 23 maart a.s. naar het congres perfectionisme, belicht vanuit zeer diverse invalshoeken, waarbij het gaat om het begrijpen en de behandelmogelijkheden. Patricia van Casteren spreekt over werk en over hoogbegaafdheid.

Gerelateerd nieuws
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen
Inschrijven voor onze nieuwsbrief
Cliënten geven Ascender gemiddeld een
8,5
voor haar dienstverlening.

Erwin van Meekeren: een betere samenwerking door veilige hechting

02-08-2018

Lees hier deel 3 uit de serie artikelen waarin Erwin van Meekeren, psychiater en schrijver van het boek ‘Samen beslissen, ook als dat lastig blijkt’, verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor een goede samenwerking met cliënten belicht. Het onderwerp van dit artikel: hechting.

Lees meer

Nog te weinig bekend over psychische druk bij studenten

02-08-2018

Er moet meer inzicht komen in de druk die studenten ervaren door social media en de 24-uurseconomie. “Het zou kunnen dat hun gezondheid gevaar loopt”, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Volksgezondheid Toekomstverkenning 2018. Lees hier meer.

Lees meer

Igor Moll: Herstellen van een burn-out? Ga op zoek naar bronnen van energie.

02-08-2018

Young professionals met een burn-out, het komt steeds vaker voor. “Ze moeten leren hun energie  beter te doseren, door op tijd te lummelen, even helemaal niks doen”, aldus A&G psycholoog Igor Moll die is verbonden aan Ascender. Lees hier het interview.

Lees meer

Jonge ondernemer gevoelig voor burn-out klachten

02-08-2018

62 procent van jonge ondernemers in Nederland heeft last van burn-out klachten. Dat blijkt uit onderzoek van de verzekeraar Allianz in samenwerking met onderzoeksbureau GfK. Hoe dan komt? Lees hier meer.

Lees meer

Een op de vijf Nederlanders voelt zich ‘zeer gelukkig’

02-08-2018

Feiten en cijfers over Geluk. Wat maakt de mensen gelukkig? En wat zijn kenmerken van ongelukkige mensen? Recent onderzoek van het CBS geeft duidelijkheid. Lees hier meer over het onderzoek.

Lees meer

MedischVitaal: ondersteuning voor medische professionals, gericht op gezond en vitaal functioneren

04-02-2018

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen die werken in de zorg bevlogen zijn en vaak positieve energie uit hun werk halen. Maar deze persoonlijke drijfveren komen in het huidige tijdbeeld van werkdruk, regelgeving en reorganisaties in zorginstellingen vaak onder druk te staan. Direct als gevolg daarvan is een grote groep medische professionals ‘at risk’ voor gezondheidsproblemen: veel zorgprofessionals vertonen signalen van burn-out en/of overwegen het vak te verlaten. Ascender biedt met MedischVitaal programma’s aan die speciaal zijn toegesneden op medisch specialisten, huisartsen en andere zorgprofessionals.

Lees meer

Vacature administratief medewerker

31-07-2018

In deze functie werk je ondersteunend aan het secretariaat dat bestaat uit een office manager en 4 secretaresses. Het secretariaat verzorgt o.a. de (complexe) agendaplanning van ca. 25 psychologen, werkzaam op ca. 16 locaties door het hele land. Daarnaast worden vertrouwelijke rapportages verzonden, met bijbehorende offertes en wordt het hele proces gemonitord. Bij het hele proces van aanmelding tot facturatie heeft het secretariaat administratieve hulp nodig. Overleg en samenwerking met je collega’s op het secretariaat is dan ook een belangrijke factor in een succesvolle uitvoering. De werkzaamheden binnen de functie zijn administratief van aard en zeer divers.

Lees meer

Ascender biedt OverbruggingsRoute (naar specialistische GGZ)

18-10-2017

De wachttijden in de specialistische GGZ zijn soms zeer lang en er zijn ook exclusiecriteria, waarmee een geschikte plek vinden een tijd kan duren. In de wachttijd ‘niks doen’ levert zelden vooruitgang op en kan zelfs de problemen verergeren. In afwachting van een behandeling in de specialistische GGZ biedt Ascender haar opdrachtgevers de mogelijkheid cliënten een overbruggingsbehandeling te laten volgen.

Lees meer