Advies op maat.
Ondersteuning.
Persoonlijke begeleiding.

Gastenblog: Barbara Enthoven “Je (insta)gram halen”

Ascender geeft graag in de rubriek “Gastenblogs” ruimte aan relaties van Ascender die in een blog een verfrissende, of prikkelende, of stof-tot-nadenken onderwerp aansnijden. Ruim baan in de Gastenblog voor Barbara Enthoven van onze samenwerkingspartner Lijfwacht Reaal.

Barbara Enthoven - Reaal Lijfwacht

Barbara Enthoven is vitaliteitsadviseur bij Reaal Lijfwacht. Reaal Lijfwacht is de preventieservice bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Reaal. Ze houdt zich bezig met inhoudelijk advies aan Reaal Lijfwacht over vitaliteit en het verbinden van content aan verschillende communicatiemiddelen. Ook coördineert ze Lijfwacht Academy. Kenniscentrum van Reaal Lijfwacht. Barbara heeft een opleidingsachtergrond in integraal vitaliteitsmanagement, lifestylecoaching en communicatie

"Je (insta)gram halen"

“Wat een kneuzen”, schrijft iemand bij een Instagram-foto van de kinderen van presentatrice Lieke van Lexmond. Twee schattige jongetjes in de peuter- en kleuterleeftijd kijken vrolijk de camera in. Zonder aanleiding worden ze anoniem de maat genomen door iemand die haar kinderen nog nooit heeft ontmoet. Instagram maar ook andere social media is een plek van uitersten waar warmte wordt gedeeld maar ook de messen geslepen. Dat en andere mechanismen als ‘fear of missing out’ kunnen lijden tot Social Media Stress zo onderzocht De Nationale Academie voor Media & Maatschappij. Ruim de helft van de jongeren tussen de 13 en 18 lijdt hier al aan.

De mechaniek van social media fascineert me mateloos. Met name wat dat mentaal met mensen doet. Het kan een heel mooi middel zijn om te communiceren maar heeft ook, zoals zoveel dingen in het leven, een schaduwzijde. Als vitailiteitsadviseur bij Reaal Lijfwacht houd ik me onder andere bezig met content en de plek daarvan op social media. De ene post op social media van ons levert vooral likes op van de mensen die ons toch wel waarderen, zoals collega’s. De andere waar we het niet van verwachten spreidt als een kleine olievlek uit.

Persoonlijk maakt social media me wel eens onzeker. Ik ben vooral actief op LinkedIn en vraag me regelmatig af waarom een post zo weinig likes krijgt en of ik geen rare dingen plaats. En ik hoop dat vervelende reacties uitblijven en droom ervan iets te durven plaatsen wat maar weinigen durven. Zoals Romy Boomsma, de vrouw van Arie. Ze is moeder van twee kinderen en deelt op Instagram haar ervaringen over het moederschap. Op een kwetsbare en eerlijke manier. Dat wordt haar naast de massale mooie reacties niet altijd in dank afgenomen en ze krijgt allerlei verwensingen naar het hoofd geslingerd over de manier waarop ze het moederschap invult. Ze plaatst nu regelmatig oproepen om solidair te zijn met elkaar en niet op een agressieve manier de ander de maat te nemen. Ook daarmee kan ze rekenen op steun maar ook de nodige vuilspuiterij.

Naast vuiligheid in woorden wordt social media, en met name de visuele variant als Instagram, veel gebruikt om perfectie na te streven. Vlekjes op je huid? Filter erover. Niet het perfecte plaatje dan tien keer een nieuwe foto maken. Knap zijn, de perfecte ouder, de geweldige partner en ook drie keer in de week sporten. Veel Instagram accounts lezen als een soap waarin de zonnige kant van het leven overheerst. Ook daar is een tegenbeweging aan de gang. Zo plaatsten mensen steeds vaker plaatjes met fysieke imperfecties. Of bijvoorbeeld dames die hun behaarde oksels tonen. Dat wordt ze niet door iedereen in dank afgenomen. Dat is nog mild geformuleerd. Haar op die plek laten zien leidt zelfs tot doodsbedreigingen.

Ook is er een globale beweging die zich afzet tegen het eenzijdige beeld op social media. De beweging fuckup nights organiseert op meerdere plekken in de wereld avonden waarin mensen het podium pakken en vertellen over de mislukkingen in hun persoonlijke en werkzame leven. Het Faal Festival doet dat bijvoorbeeld in Nederland. En we hebben zelfs een instituut voor faalkunde. Kunnen die initiatieven voldoende tegenwicht bieden? Het zijn in ieder geval dappere en nodige pogingen.  

Gerelateerd nieuws
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen
Inschrijven voor onze nieuwsbrief
Cliënten geven Ascender gemiddeld een
8.5
voor haar dienstverlening.

Gastenblog: Barbara Enthoven “Je (insta)gram halen”

24-06-2019

Ascender geeft graag in de rubriek “Gastenblogs” ruimte aan relaties van Ascender die in een blog een verfrissende, of prikkelende, of stof-tot-nadenken onderwerp aansnijden. Ruim baan in de Gastenblog voor Barbara Enthoven van onze samenwerkingspartner Lijfwacht Reaal.

Lees meer

Bij ING mag personeel lengte vakantie bepalen

23-05-2019

Werknemers van ING mogen voortaan zelf bepalen hoeveel verlof ze opnemen. Het concept van onbeperkt vakantieverlof is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het zijn vooral start-ups en it-bedrijven waar wordt gevochten om schaars jong talent.

Lees meer

Na kanker weer duurzaam aan het werk

23-05-2019

Hoe kun je na kanker weer duurzaam aan het werk? Bij werkgevers komt hier meer aandacht voor. “Dat is goed”, vindt psycholoog Rosalie Koolen die is verbonden aan Ascender. “De effecten van de diagnose en een behandeling werken vaak lang door waardoor iemand niet altijd op volle kracht kan werken.”

Lees meer

Slapeloosheid heeft invloed op functioneren tijdens werk

23-05-2019

Mensen met slaapproblemen ervaren dagelijks belemmeringen in hun werk. Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheids- enquête van het CBS. Eén op de vijf Nederlanders heeft last van slapeloosheid; vrouwen vaker dan mannen, ouderen vaker dan jongeren en mensen met hogere inkomens minder vaak dan mensen met lagere inkomens. 

Lees meer

Nieuwe vragenlijst om risico op burn-out te meten

23-05-2019

KU Leuven heeft een vragenlijst ontwikkeld om burn-out vast te stellen en het risico erop te meten. Volgens de onderzoekers is het een wetenschappelijke methode die het probleem in kaart kan brengen.

Lees meer

Negen tips om beter te slapen

23-05-2019

Het Trimbos Instituut geeft in een korte videoboodschap negen tips om beter te slapen. In gesprekken met professionals die te maken hebben met cliënten met slaapproblemen, kwam naar voren dat dit soort basiskennis vaak  onbekend is bij deze doelgroep. Dit soort informatie kan cliënten soms al enorm helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Lees meer

Samenwerking Reaal & Ascender

13-05-2019

Dick Freriks is geinterviewd door Barbara van Reaal Lijfwacht en deelt 5 tips over "hoe je gezond kunt blijven leven en werken".  

Hij beantwoord de vragen en geeft tips vanuit zijn dagelijkse praktijk van de individuele coaching.

Lees meer

Ascender biedt OverbruggingsRoute (naar specialistische GGZ)

18-10-2017

De wachttijden in de specialistische GGZ zijn soms zeer lang en er zijn ook exclusiecriteria, waarmee een geschikte plek vinden een tijd kan duren. In de wachttijd ‘niks doen’ levert zelden vooruitgang op en kan zelfs de problemen verergeren. In afwachting van een behandeling in de specialistische GGZ biedt Ascender haar opdrachtgevers de mogelijkheid cliënten een overbruggingsbehandeling te laten volgen.

Lees meer