Advies op maat.
Ondersteuning.
Persoonlijke begeleiding.

Gastenblog: Barbara Enthoven “Je (insta)gram halen”

Ascender geeft graag in de rubriek “Gastenblogs” ruimte aan relaties van Ascender die in een blog een verfrissende, of prikkelende, of stof-tot-nadenken onderwerp aansnijden. Ruim baan in de Gastenblog voor Barbara Enthoven van onze samenwerkingspartner Lijfwacht Reaal.

Barbara Enthoven - Reaal Lijfwacht

Barbara Enthoven is vitaliteitsadviseur bij Reaal Lijfwacht. Reaal Lijfwacht is de preventieservice bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Reaal. Ze houdt zich bezig met inhoudelijk advies aan Reaal Lijfwacht over vitaliteit en het verbinden van content aan verschillende communicatiemiddelen. Ook coördineert ze Lijfwacht Academy. Kenniscentrum van Reaal Lijfwacht. Barbara heeft een opleidingsachtergrond in integraal vitaliteitsmanagement, lifestylecoaching en communicatie

"Je (insta)gram halen"

“Wat een kneuzen”, schrijft iemand bij een Instagram-foto van de kinderen van presentatrice Lieke van Lexmond. Twee schattige jongetjes in de peuter- en kleuterleeftijd kijken vrolijk de camera in. Zonder aanleiding worden ze anoniem de maat genomen door iemand die haar kinderen nog nooit heeft ontmoet. Instagram maar ook andere social media is een plek van uitersten waar warmte wordt gedeeld maar ook de messen geslepen. Dat en andere mechanismen als ‘fear of missing out’ kunnen lijden tot Social Media Stress zo onderzocht De Nationale Academie voor Media & Maatschappij. Ruim de helft van de jongeren tussen de 13 en 18 lijdt hier al aan.

De mechaniek van social media fascineert me mateloos. Met name wat dat mentaal met mensen doet. Het kan een heel mooi middel zijn om te communiceren maar heeft ook, zoals zoveel dingen in het leven, een schaduwzijde. Als vitailiteitsadviseur bij Reaal Lijfwacht houd ik me onder andere bezig met content en de plek daarvan op social media. De ene post op social media van ons levert vooral likes op van de mensen die ons toch wel waarderen, zoals collega’s. De andere waar we het niet van verwachten spreidt als een kleine olievlek uit.

Persoonlijk maakt social media me wel eens onzeker. Ik ben vooral actief op LinkedIn en vraag me regelmatig af waarom een post zo weinig likes krijgt en of ik geen rare dingen plaats. En ik hoop dat vervelende reacties uitblijven en droom ervan iets te durven plaatsen wat maar weinigen durven. Zoals Romy Boomsma, de vrouw van Arie. Ze is moeder van twee kinderen en deelt op Instagram haar ervaringen over het moederschap. Op een kwetsbare en eerlijke manier. Dat wordt haar naast de massale mooie reacties niet altijd in dank afgenomen en ze krijgt allerlei verwensingen naar het hoofd geslingerd over de manier waarop ze het moederschap invult. Ze plaatst nu regelmatig oproepen om solidair te zijn met elkaar en niet op een agressieve manier de ander de maat te nemen. Ook daarmee kan ze rekenen op steun maar ook de nodige vuilspuiterij.

Naast vuiligheid in woorden wordt social media, en met name de visuele variant als Instagram, veel gebruikt om perfectie na te streven. Vlekjes op je huid? Filter erover. Niet het perfecte plaatje dan tien keer een nieuwe foto maken. Knap zijn, de perfecte ouder, de geweldige partner en ook drie keer in de week sporten. Veel Instagram accounts lezen als een soap waarin de zonnige kant van het leven overheerst. Ook daar is een tegenbeweging aan de gang. Zo plaatsten mensen steeds vaker plaatjes met fysieke imperfecties. Of bijvoorbeeld dames die hun behaarde oksels tonen. Dat wordt ze niet door iedereen in dank afgenomen. Dat is nog mild geformuleerd. Haar op die plek laten zien leidt zelfs tot doodsbedreigingen.

Ook is er een globale beweging die zich afzet tegen het eenzijdige beeld op social media. De beweging fuckup nights organiseert op meerdere plekken in de wereld avonden waarin mensen het podium pakken en vertellen over de mislukkingen in hun persoonlijke en werkzame leven. Het Faal Festival doet dat bijvoorbeeld in Nederland. En we hebben zelfs een instituut voor faalkunde. Kunnen die initiatieven voldoende tegenwicht bieden? Het zijn in ieder geval dappere en nodige pogingen.  

Gerelateerd nieuws
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen
Inschrijven voor onze nieuwsbrief
Cliënten geven Ascender gemiddeld een
8.9
voor haar dienstverlening.

Symposium ‘Werk Capabilities aan het Werk’

30-08-2019

Ascender nodigt u van harte uit voor het symposium 'Werk Capabilities aan het Werk'. Tijdens het symposium gaan sprekers in op de ontwikkelingen en toepassingen van het werk-capability model.

Lees meer

Burn-out door de WHO officieel erkend als zelfstandige beroepsziekte

08-08-2019

Burn-out is door Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel erkend als zelfstandige beroepsziekte met een eigen medische diagnose.

Lees meer

De 3 fases van psychisch verzuim

08-08-2019

Wanneer een medewerker verzuimt vanwege psychische klachten is dit vaak voor de omgeving ingewikkelder dan wanneer iemand verzuimt vanwege fysieke klachten. Bij uitval door psychische klachten zijn drie fases te onderscheiden.

Lees meer

Mindfulness heeft invloed op de hersenen

08-08-2019

Mindfulness verandert bepaalde gebieden in de hersenen. Dat blijkt uit en groot dataonderzoek van neurowetenschappers die hiermee de kritiek weerleggen dat deze methode een hype is waarvan het precieze effect wetenschappelijk niet is aangetoond.

Lees meer

Oplossingsgericht werken als casemanager (deel 2)

03-09-2019

Dick Freriks, directeur van Ascender, is door Scolea geïnterviewd over oplossingsgerichte gespreksvoering. Hij gebruikt deze benadering in de opleiding bij het omgaan met psychische arbeidsongeschiktheid. Maar hoe past u deze techniek toe?

Lees meer

Traumatherapie helpt mensen met burn-out sneller weer aan het werk

08-08-2019

Met traumatherapie zijn mensen met een burn-out sneller te genezen. Dat constateert Elke van Hoof, klinisch psycholoog gespecialiseerd in trauma- en stresspsychologe van het expertisecentrum Huis voor Veerkracht in België.

Lees meer

Nog te weinig concrete maatregelen voor duurzame inzetbaarheid

08-08-2019

Het aantal organisaties dat duurzame inzetbaarheid tot prioriteit heeft uitgeroepen is gestegen van 59 procent in 2018 naar 68 procent in 2019. Tegelijkertijd worden er minder maatwerkafspraken gemaakt over persoonlijke ontwikkeling en ervaren steeds minder werknemers autonomie in hun werk.

Lees meer

Ascender biedt OverbruggingsRoute (naar specialistische GGZ)

18-10-2017

De wachttijden in de specialistische GGZ zijn soms zeer lang en er zijn ook exclusiecriteria, waarmee een geschikte plek vinden een tijd kan duren. In de wachttijd ‘niks doen’ levert zelden vooruitgang op en kan zelfs de problemen verergeren. In afwachting van een behandeling in de specialistische GGZ biedt Ascender haar opdrachtgevers de mogelijkheid cliënten een overbruggingsbehandeling te laten volgen.

Lees meer