Advies op maat.
Ondersteuning.
Persoonlijke begeleiding.

Experimenten met prikkelarme omgeving

In de supermarkt in Sint-Michielsgestel kunnen mensen gedurende een uur boodschappen doen in een prikkelarme omgeving doordat er onder meer geen bevoorrading en geen vakkenvullers zijn toegestaan. In het Van Abbemuseum is de ruimte aangepast tijdens een prikkelarme rondleiding: de lichten zijn gedimd, de geluids- en video-installaties zijn uit en er is een rustruimte. Deze rondleidingen zijn tijdens reguliere openingstijden en alleen op aanvraag. ‘Net als de supermarkt, is een museum een zeer prikkelrijke omgeving’, zegt Marleen Hartjes van het museum. ‘Bezoekers weten voorafgaand aan het bezoek welk deel van het museum open is en hebben een koptelefoon op, zodat ze zelf kunnen kiezen wat ze wel en niet willen horen.’

Opgejaagd gevoel

Het Van Abbemuseum in Eindhoven pioniert in samenwerking met stichting Onbeperkt Genieten met prikkelarme rondleidingen. Volgens Iris van Heesch van de stichting hebben ‘niet alleen mensen met autisme of een niet aangeboren hersenletsel baat bij minder prikkels, maar hebben veel meer mensen hebben last van te veel prikkels.’ Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 15 tot 20 procent van de wereldbevolking daar weleens last van heeft. Volgens Joli Luickx van de Nederlandse Vereniging voor Autisme ‘is er een grote behoefte aan prikkelarme omgevingen en zijn er veel te weinig prikkelarme initiatieven.’

Onderzoek prikkelarme omgeving

Als te veel prikkels binnen komen via de zintuigen en als de hersenen niet in staat zijn om die gelijktijdig te verwerken, ontstaan door overstimulatie een opgejaagd gevoel, concentratieproblemen en irritatie. Prikkelarme omgevingen zijn in verstedelijkte gebieden echter schaars. De experimenten van de supermarkt en het museum wil onderzoeken wat het effect van een prikkelarme omgeving is op bezoekers.

 

Bron: nos.nl

Gerelateerd nieuws
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen
Inschrijven voor onze nieuwsbrief
Cliënten geven Ascender gemiddeld een
8,5
voor haar dienstverlening.

Actie Vitaliteitscheck-up – Week van de Werkstress

06-11-2018

In het kader van de week van de werkstress biedt Ascender u in samenwerking met CheckYourself een preventieve vitaliteitscheck-up aan. Voor slechts € 120 wordt de werknemer op vitaliteit getoetst en op basis van de resultaten ontvangt de medewerker een persoonlijk coachingsgesprek.

Lees meer

Experimenten met prikkelarme omgeving

24-10-2018

Er is grote behoefte aan prikkelarme omgevingen. Daarmee zijn nu experimenten gestart, zoals een supermarkt in Sint-Michielsgestel die een uur prikkelarm winkelen aanbiedt of een prikkelarme rondleiding in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Lees meer:

Lees meer

Experiment vier dagen werken vijf dagen salaris pakt goed uit

24-10-2018

Vier dagen werken en wel vijf dagen salaris betalen – een experiment hiermee dit jaar in Nieuw-Zeeland heeft tot positieve resultaten geleid. De werknemers zijn meer tevreden met hun werk en geven aan dat hun werk-privébalans is verbeterd. Lees meer:

Alleenstaanden ervaren een sterke mate van eenzaamheid

24-10-2018

Gevoelens van eenzaamheid komt het vaakst voor onder alleenstaande ouders en mensen die zijn gescheiden. In 2017 ervoer 7 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder een sterke mate van eenzaamheid. Dit blijkt uit nieuwe cijfers over eenzaamheid van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Lees meer:

Feiten en fictie over burn-out op een rij

24-10-2018

Dit artikel ontrafelt wat er wel en niet klopt over een burn-out. Want neemt het aantal burn-outs nu daadwerkelijk wel toe? Je leest het hier.

Lees meer

Erwin van Meekeren: een betere samenwerking door veilige hechting

02-08-2018

Lees hier deel 3 uit de serie artikelen waarin Erwin van Meekeren, psychiater en schrijver van het boek ‘Samen beslissen, ook als dat lastig blijkt’, verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor een goede samenwerking met cliënten belicht. Het onderwerp van dit artikel: hechting.

Lees meer

Vacature administratief medewerker

31-07-2018

In deze functie werk je ondersteunend aan het secretariaat dat bestaat uit een office manager en 4 secretaresses. Het secretariaat verzorgt o.a. de (complexe) agendaplanning van ca. 25 psychologen, werkzaam op ca. 16 locaties door het hele land. Daarnaast worden vertrouwelijke rapportages verzonden, met bijbehorende offertes en wordt het hele proces gemonitord. Bij het hele proces van aanmelding tot facturatie heeft het secretariaat administratieve hulp nodig. Overleg en samenwerking met je collega’s op het secretariaat is dan ook een belangrijke factor in een succesvolle uitvoering. De werkzaamheden binnen de functie zijn administratief van aard en zeer divers.

Lees meer

Ascender biedt OverbruggingsRoute (naar specialistische GGZ)

18-10-2017

De wachttijden in de specialistische GGZ zijn soms zeer lang en er zijn ook exclusiecriteria, waarmee een geschikte plek vinden een tijd kan duren. In de wachttijd ‘niks doen’ levert zelden vooruitgang op en kan zelfs de problemen verergeren. In afwachting van een behandeling in de specialistische GGZ biedt Ascender haar opdrachtgevers de mogelijkheid cliënten een overbruggingsbehandeling te laten volgen.

Lees meer