Advies op maat.
Ondersteuning.
Persoonlijke begeleiding.

Hoe houd je je medewerkers geestelijk gezond?

De Vlaamse koepelorganisatie van ziekenhuizen en zorginstellingen wil een EHBO-cursus voor psychische klachten invoeren op scholen en bedrijven om geestelijk gezond te blijven. “Symptomen leren herkennen om te voorkomen dat klachten uitmonden in een depressie – dit concept lijkt op wat wij al jaren bedrijfstakspecifiek doen”, zegt Patricia van Casteren, als psycholoog werkzaam bij Ascender.

Van Casteren geeft aan het middenkader van bedrijven trainingen die gericht zijn op duurzame inzetbaarheid. “Wij trainen de deelnemers in het herkennen van de meest voorkomende signalen, zoals stemmingsstoornissen, stress, faalangst, of slaapproblemen, en hoe ze hier het beste op kunnen reageren. Als dit type klachten te lang wordt genegeerd, kan dat leiden tot ziekteverzuim. Of neem een burn-out; als iemand vaak kort ziek is, dan kan dat een voorspeller zijn voor langdurig ziekteverzuim in de nabije toekomst. Dan moet je als werkgever met iemand gaan praten, bijvoorbeeld over gedragsverandering of ervoor zorgen dat iemand op tijd meer ontspanning neemt. Je leert in feite met andere ogen naar elkaar op de werkvloer kijken. Dat is iets anders dan serieuze psychiatrie. Het is gericht op preventie.”

Als leidinggevende mag je eigenlijk geen medische en psychische vragen stellen aan werknemers - de wet is daarover pas weer aangescherpt, zegt Van Casteren. Een bedrijfsarts en een behandelaar mogen dat wel, zij hebben een beroepsgeheim. “Als leidinggevende moet je dus niet de rol van een therapeut op je nemen, dat mag niet en dat moet je ook niet willen. Wel: openstaan voor signalen en ervoor zorgen dat iemand vervolgens op de juiste plek komt.”

Ze is een groot voorstander van het normaliseren van psychische klachten, om te beginnen door er over te praten. “We werken vaak in technische bedrijven. Je ziet iemand met een eerste blik van argwaan binnenkomen en denken ‘dat hoeft niet voor mij, ik weet het allemaal wel.’ Maar na een dag verandert er wat, er wordt  gemakkelijker over gepraat en het besef groeit dat iedereen zich wel eens wat minder voelt. Laagdrempelig bespreekbaar maken, draagt eraan bij dat psychische problemen uit de taboesfeer komen, dat er minder negatief tegenaan gekeken wordt: het kan iedereen overkomen en het hoeft niet weggestopt te worden. Preventie moet in een organisatie geïntegreerd zijn in de manier van werken. Het kan niet alle problemen verhelpen, maar mensen zoeken wel eerder hulp –dat is enorme winst.”

Het concept van Mental Health First Aid (MHFA) werd in 2000 ontwikkeld in Australië, vanuit het idee dat het voor werkgevers net zo vanzelfsprekend zou moeten zijn als een EHBO-cursus voor bijvoorbeeld hartklachten. Sindsdien heeft dit zich verspreid naar 23 landen, waaronder Nederland. Wel vindt Van Casteren ‘mental health’ een vrij beladen term. “We hebben het liever over ‘omgaan met stress’ of  ‘fit for life’; we begeleiden ook medewerkers bij hun terugkeer op de werkvloer na een burn-out en geven hen praktische handvaten om beter met de balans werk-privé om te gaan en er op tijd over te praten als er iets begint te knellen.”

Het MHFA-programma is gericht op het verbreden van kennis over veelvoorkomende aandoeningen, welke behandelingen er bestaan en hoe je iemand kunt ondersteunen. Uit een evaluatiestudie door het Karolinska Instituut in Stockholm blijkt dat de deelnemers kennis hebben vergroot en minder negatief zijn over psychisch problemen en dat zij beter hun best doen om mensen dan te ondersteunen. 

Van Casteren herkent dit beeld. Op de universiteit van Tilburg wordt binnen de academische werkplaats (in samenwerking met Ascender) onderzoek gedaan naar het stigma op psychische problemen. “Dat gebeurt met behulp van een enquête over beeldvorming van psychische klachten. Daarin stellen we vragen als ‘Heb je ooit een depressie hebt gehad, en zeg je dat dan tegen je baas?’ Of ‘Als ik iets voel aankomen, geef ik dat dan aan?’  Negatieve beeldvorming heeft grote invloed op acceptatie. Beeldvorming grijpt in op angst voor een risico, dat het iets vergt van de omgeving om daar mee om te gaan, zoals empathisch zijn. Of het wordt een beetje eng gevonden, bijvoorbeeld dat iemand opeens gaat flippen. Het zou goed zijn als we er op het werk net zo open over kunnen praten als bijvoorbeeld over migraine.” 

Gerelateerd nieuws
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen
Inschrijven voor onze nieuwsbrief
Cliënten geven Ascender gemiddeld een
8,5
voor haar dienstverlening.

Erwin van Meekeren: een betere samenwerking door veilige hechting

02-08-2018

Lees hier deel 3 uit de serie artikelen waarin Erwin van Meekeren, psychiater en schrijver van het boek ‘Samen beslissen, ook als dat lastig blijkt’, verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor een goede samenwerking met cliënten belicht. Het onderwerp van dit artikel: hechting.

Lees meer

Nog te weinig bekend over psychische druk bij studenten

02-08-2018

Er moet meer inzicht komen in de druk die studenten ervaren door social media en de 24-uurseconomie. “Het zou kunnen dat hun gezondheid gevaar loopt”, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Volksgezondheid Toekomstverkenning 2018. Lees hier meer.

Lees meer

Igor Moll: Herstellen van een burn-out? Ga op zoek naar bronnen van energie.

02-08-2018

Young professionals met een burn-out, het komt steeds vaker voor. “Ze moeten leren hun energie  beter te doseren, door op tijd te lummelen, even helemaal niks doen”, aldus A&G psycholoog Igor Moll die is verbonden aan Ascender. Lees hier het interview.

Lees meer

Jonge ondernemer gevoelig voor burn-out klachten

02-08-2018

62 procent van jonge ondernemers in Nederland heeft last van burn-out klachten. Dat blijkt uit onderzoek van de verzekeraar Allianz in samenwerking met onderzoeksbureau GfK. Hoe dan komt? Lees hier meer.

Lees meer

Een op de vijf Nederlanders voelt zich ‘zeer gelukkig’

02-08-2018

Feiten en cijfers over Geluk. Wat maakt de mensen gelukkig? En wat zijn kenmerken van ongelukkige mensen? Recent onderzoek van het CBS geeft duidelijkheid. Lees hier meer over het onderzoek.

Lees meer

MedischVitaal: ondersteuning voor medische professionals, gericht op gezond en vitaal functioneren

04-02-2018

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen die werken in de zorg bevlogen zijn en vaak positieve energie uit hun werk halen. Maar deze persoonlijke drijfveren komen in het huidige tijdbeeld van werkdruk, regelgeving en reorganisaties in zorginstellingen vaak onder druk te staan. Direct als gevolg daarvan is een grote groep medische professionals ‘at risk’ voor gezondheidsproblemen: veel zorgprofessionals vertonen signalen van burn-out en/of overwegen het vak te verlaten. Ascender biedt met MedischVitaal programma’s aan die speciaal zijn toegesneden op medisch specialisten, huisartsen en andere zorgprofessionals.

Lees meer

Vacature administratief medewerker

31-07-2018

In deze functie werk je ondersteunend aan het secretariaat dat bestaat uit een office manager en 4 secretaresses. Het secretariaat verzorgt o.a. de (complexe) agendaplanning van ca. 25 psychologen, werkzaam op ca. 16 locaties door het hele land. Daarnaast worden vertrouwelijke rapportages verzonden, met bijbehorende offertes en wordt het hele proces gemonitord. Bij het hele proces van aanmelding tot facturatie heeft het secretariaat administratieve hulp nodig. Overleg en samenwerking met je collega’s op het secretariaat is dan ook een belangrijke factor in een succesvolle uitvoering. De werkzaamheden binnen de functie zijn administratief van aard en zeer divers.

Lees meer

Ascender biedt OverbruggingsRoute (naar specialistische GGZ)

18-10-2017

De wachttijden in de specialistische GGZ zijn soms zeer lang en er zijn ook exclusiecriteria, waarmee een geschikte plek vinden een tijd kan duren. In de wachttijd ‘niks doen’ levert zelden vooruitgang op en kan zelfs de problemen verergeren. In afwachting van een behandeling in de specialistische GGZ biedt Ascender haar opdrachtgevers de mogelijkheid cliënten een overbruggingsbehandeling te laten volgen.

Lees meer