Advies op maat.
Ondersteuning.
Persoonlijke begeleiding.

Burn-out: wat is het, hoe komt men eraan en hoe herstelt men ervan?

Ascender is mede investeerder in de bijzondere leerstoel van prof.dr. Jac van der Klink op het gebied van Psychische Gezondheid en Duurzame Inzetbaarheid in Arbeid. De leerstoel is gevestigd bij Tranzo, hét wetenschappelijk centrum op het gebied van zorg en welzijn van Tilburg University.

In een interview reageert hoogleraar Jac van der Klink op vragen over burn-out. Hij geeft aan dat burn-out voornamelijk een kwestie is van toenemend controleverlies, waarbij dit controleverlies wordt tegengegaan door harder te werken. Het gaat dan niet om tijdelijk harder werken, maar om een chronisch hoge werkdruk. Dit gedrag wordt vaak door collega’s en de partner beter gesignaleerd dan door de betrokkene zelf. Het is dus belangrijk om op elkaar te letten en om de vrijheid en veiligheid te bieden elkaar te wijzen op dergelijk gedrag.

In principe kan iedereen een burn-out krijgen, aldus prof.dr. Jac van der Klink, al zijn er factoren waardoor mensen kwetsbaarder zijn. Zo bestaat er de kwetsbaarheidsvisie, die inhoudt dat mensen die reeds een burn-out hadden, moeten oppassen niet opnieuw in die valkuil te stappen. Aan de andere kant kunnen sommige mensen die al een burn-out hebben gehad er sterker uit komen. Zij hebben immers geleerd tot hoe ver zij kunnen gaan. Naast deze persoonlijke factoren, kan ook het werk een rol spelen. Zo kan de werkdruk structureel te hoog zijn, of kan een prestatiecultuur op het werk de kwetsbaarheid verhogen.

Bij herstel van een burn-out gaat het om het terugkrijgen van de controle. Allereerst komt de betrokkene in een soort crisisfase, waarbij er totaal controleverlies is. In deze fase moeten mensen een periode van rust hebben. Vervolgens moeten de oorzaken en daar aan gekoppelde mogelijke oplossingen van de burn-out onder ogen worden gezien. Prof.dr. Jac van der Klink geeft aan dat het belangrijk is dat dit in interactie met de werksituatie gebeurt en dat de werkorganisatie ook de mogelijkheid en de bereidheid heeft om oplossingen door te voeren.

Klik hier om het volledige interview te lezen op zemblaextra.vara.nl.

Gerelateerd nieuws
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen
Inschrijven voor onze nieuwsbrief
Cliënten geven Ascender gemiddeld een
8,3
voor haar dienstverlening.

Burn-out: wat is het, hoe komt men eraan en hoe herstelt men ervan?

25-07-2017

Ascender is mede investeerder in de bijzondere leerstoel van prof.dr. Jac van der Klink op het gebied van Psychische Gezondheid en Duurzame Inzetbaarheid in Arbeid. De leerstoel is gevestigd bij Tranzo, hét wetenschappelijk centrum op het gebied van zorg en welzijn van Tilburg University. In een interview reageert hoogleraar Jac van der Klink op vragen over burn-out. 

Lees meer

Zorgsalon duurzame inzetbaarheid hoogbegaafden

25-08-2017

Enkele keren per jaar organiseert Tranzo een zorgsalon, een bijeenkomst van wetenschappers en andere geïnteresseerden over een maatschappelijk thema. De bijeenkomsten zijn laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Er worden korte inleidingen gehouden door een wetenschapper, een professional en een ervaringsdeskundige, waarna er veel ruimte is voor uitwisseling met de zaal.
 

Lees meer

HR zou meer mogen doorpakken

21-09-2017

HR zou meer taken kunnen opeisen op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Nu doet het veel beleidsondersteunend of adviserend werk, maar wetenschappelijk onderzoek hoort er ook bij. ‘’HR zou best meer mogen doorpakken. Bijvoorbeeld door een dynamischer personeelsbeleid te stimuleren.’’ 

Lees meer

Effectieve juristen sneller besmet met negatief denken in persoonlijk leven

22-09-2017

Mr. Magazine voor juristen besteed aandacht aan de forse groei van coaching onder advocaten, notarissen, bedrijfsjuristen, officieren van justitie en rechters. Dick Freriks, directeur van Ascender en psycholoog, stelt in dit artikel dat advocaten getraind zijn op het signaleren van zwakke plekken en problemen. Dat kan het persoonlijk leven besmetten met negatief denken.

Lees meer

Ascender te gast bij Ondernemend Nederland van RTL7

13-12-2016

Lees meer

Open inschrijving gestart! Training Mindfulness en Werk 2017

20-07-2016

‘Mindfulness’ is een wetenschappelijk onderbouwde methode voor stressreductie. Ascender biedt met ‘Mindfulness en Werk’ een mindfulnesstraining die gericht is op functioneren in de werkomgeving. Wij maken naast het oefenen van verschillende mindfulness technieken ook altijd de verbinding met onze kennis van en ervaring op het gebied van psychologie en menselijk gedrag.

Klik hier voor het aanmeldformulier. 

Lees meer

Ascender biedt OverbruggingsRoute (naar specialistische GGZ)

18-10-2017

De wachttijden in de specialistische GGZ zijn soms zeer lang en er zijn ook exclusiecriteria, waarmee een geschikte plek vinden een tijd kan duren. In de wachttijd ‘niks doen’ levert zelden vooruitgang op en kan zelfs de problemen verergeren. In afwachting van een behandeling in de specialistische GGZ biedt Ascender haar opdrachtgevers de mogelijkheid cliënten een overbruggingsbehandeling te laten volgen.

Lees meer

Ascender verwelkomt u graag op ons minisymposium ‘Werk als Waarde’ op 1 november as

19-10-2017

Wij nodigen u uit voor een minisymposium ter gelegenheid van een nieuw kantoor voor Ascender & BirdView. Er wordt o.a. een introductie gegeven van een evidence based model t.a.v. duurzame inzetbaarheid op basis van de Capability Approach (van Prof. Jac van der Klink). 

Dick Freriks spreker op 9 november 2017 tijdens Tranzo symposium

23-10-2017

Dick Freriks, directeur van Ascender, klinisch psycholoog, spreekt op het symposium over het onderwerp: Wat is er nodig om weer aan het werk te gaan na verzuim bij psychische problemen? Langdurig ziekteverzuim komt relatief veel voor bij werknemers met psychische problemen. Hoe komt dit en wat is er nodig om herstel en werkhervatting te bespoedigen?

Lees meer